Παιδιά & Νέοι

//Παιδιά & Νέοι
Παιδιά & Νέοι2017-10-31T11:28:43+03:00

Συνάντηση του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη με τους Διευθυντές των Σχολείων για την Ανακύκλωση

Πολύτιμους αρωγούς και συμπαραστάτες στα πρόσωπα των νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών βρήκε ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, για την εκστρατεία Ανακύκλωσης.
Την Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017, στις 13.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα σχολεία της πόλης του Αλίμου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο και ενημερώθηκαν λεπτομερώς για την καμπάνια της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.
Μετά από έναν ενδιαφέροντα και χρήσιμο διάλογο, όπου αναφέρθηκαν προτάσεις και παρατηρήσεις, Δήμαρχος και εκπαιδευτικοί έδωσαν τα χέρια, προκειμένου να επιτευχθεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της νεολαίας του Αλίμου για τα θέματα της ανακύκλωσης και της προστασίας του Περιβάλλοντος.

Με βασικό σύνθημα «Φροντίζω την πόλη μου και τον κόσμο όλο… Ανακυκλώνω» και με κατάλληλο υλικό (αφίσες, ενημερωτικό έντυπο, mousepad, παρουσιάσεις, ερωτηματολόγια κ.λπ.) ο Δήμος Αλίμου επιχειρεί με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής κοινότητας να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών στην Ανακύκλωση. Όπως δήλωσε ο κύριος Κονδύλης: «οι δάσκαλοι μπορούν να έχουν τη δική τους ξεχωριστή συμβολή στο να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά την περιβαλλοντική συνείδηση, να ευαισθητοποιήσουν τα νήπια, τα παιδιά και τους εφήβους για την ανακύκλωση και για την προστασία του περιβάλλοντος.…. είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθούμε στους νέους ανθρώπους, καθώς στις νεαρές ηλικίες διαμορφώνονται και παγιώνονται οι καλές συνήθειες, καλλιεργείται η περιβαλλοντική συνείδηση, η ευθύνη και ο σεβασμός στο περιβάλλον. Η ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων σε θέματα ανακύκλωσης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα αναγνωρίζει τον δικό της ρόλο και θα μετέχει ενσυνείδητα και ενεργά στην επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη».

 

Οι αφίσες για την ανακύκλωση στα σχολεία 

Αφίσα Νηπιαγωγείου-Δημοτικού         Αφίσα Γυμνασίου-Λυκείου

              

Ενημερωτικό έντυπο

 

Παρουσιάσεις για την ανακύκλωση

Για το Νηπιαγωγείο
Για το Δημοτικό
Για το Γυμνάσιο και το Λύκειο

 

Ερωτηματολόγια

Τι είναι ανακύκλωση; Γιατί είναι σημαντική για το περιβάλλον και τη ζωή μας; Πώς ανακυκλώνουμε σωστά; Ποια υλικά ανακυκλώνονται; Τι γνωρίζουμε για την ανακύκλωση στον Δήμο μας;

Κατεβάστε και τυπώστε τα παρακάτω ερωτηματολόγια για να τσεκάρετε τις γνώσεις σας

   Για παιδιά Νηπιαγωγείου           Για παιδιά Δημοτικού                  Για παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου

 

Παιδικά βιβλία για την ανακύκλωση

Η ανακύκλωση είναι αναγκαία για μας και τα παιδιά μας. Τα παιδιά μπορούν από νωρίς να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες που έχουν για το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Είναι σημαντικό η νέα γενιά να ευαισθητοποιηθεί για τις ανάγκες και τα προβλήματα του πλανήτη.

Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να είναι ένα βιβλίο, που θα τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και να δραστηριοποιηθούν, ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητές τους.  Μέσα από ένα βιβλίο έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να προβληματιστούν.

Παιδικά βιβλία σχετικά με την ανακύκλωση και άλλα περιβαλλοντικά θέματα θα βρείτε εδώ

 

Αξιοποίηση του συστήματος του ΕΔΣΝΑ για χωριστή συλλογή χαρτιού

Ο Δήμος Αλίμου από τον Αύγουστο του 2015 προέβη στην αξιοποίηση του συστήματος που εφαρμόζει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τη χωριστή συλλογή χαρτιού. Ειδικότερα, έχουν τοποθετηθεί 50 ειδικοί κίτρινοι κάδοι συλλογής χαρτιού και αναμένεται η προμήθεια και τοποθέτηση 30 επιπλέον κίτρινων κάδων. Οι κάδοι τοποθετήθηκαν κατά προτεραιότητα σε σχολεία και δημοτικά κτήρια.

Βασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή μαθητών και πολιτών στην ανακύκλωση χαρτιού. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης για την ανακύκλωση, καθώς και την τοποθέτηση ειδικών κάδων από χαρτόνι «χαρτοφάγος», σε σχολικά κτήρια και σε δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες. Ακολούθως, θα τοποθετηθούν μεταλλικοί κάδοι 1100 lt (πράσινου χρώματος με κίτρινο καπάκι), στον εξωτερικό χώρο των σχολείων και σε άλλα σημεία, όπου θα αδειάζουμε τους «χαρτοφάγους» και στη συνέχεια θα περνάνε τα ειδικού τύπου απορριμματοφόρα του ΕΔΣΝΑ για να περισυλλέγουν το χαρτί.

Όπως επισημαίνει ο ΕΔΣΝΑ, φέτος είναι η πρώτη χρονιά που παρέλαβε έντυπο υλικό (τετράδια, διαγωνίσματα κ.λπ.) από την εκκαθάριση των αρχείων των βαθμολογικών κέντρων της Αττικής. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016, υπάλληλοι του Τμήματος Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ), της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ, παρέλαβαν τετράδια πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ 2015, ποσότητας περίπου πέντε τόνων από το Βαθμολογικό Κέντρο Ηλιούπολης.