Επιχειρήσεις

//Επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις2017-01-30T20:52:49+02:00

Συχνές ερωτήσεις

 • Τι σημαίνει το ευρωπαϊκό σήμα «green dot» που απεικονίζεται στις συσκευασίες;
  Η παρουσία του δηλώνει την οικονομική συνεισφορά της συγκεκριμένης εταιρείας, που εμπορεύεται τη συσκευασία στα έργα της ανακύκλωσης και δεν πρέπει να συγχέεται με την ανακυκλωσιμότητα ή μη του υλικού συσκευασίας.
 • Ποια πλαστικά και χάρτινα υλικά είναι ακατάλληλα για τον μπλε κάδο;
  Δεν πρέπει να απορρίπτονται στους μπλε κάδους μια σειρά πλαστικά προϊόντα, όπως τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα και καλαμάκια, οι πλαστικές βούρτσες, τα πλαστικά έπιπλα και οι πλαστικές γλάστρες.
  Όσον αφορά στο χαρτί, δεν πρέπει να ρίχνουμε στους μπλε κάδους χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα και μη χρησιμοποιημένο. Επίσης,  οι λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα.
 • Γιατί να ανακυκλώνω τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια;
  Για να προστατεύσω το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον. Αν δεν ανακυκλώσουμε τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια, θα καταλήξουν στις αποχετεύσεις ή στους ΧΥΤΑ και μετά στον υδροφόρο ορίζοντα. Μεγάλο ποσοστό των προβλημάτων (φράξιμο κ.λπ.) που συναντάμε στις αποχετεύσεις οφείλεται στα χρησιμοποιημένα βρώσιμα λάδια. Η ΕΥΔΑΠ ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να καθαρίζει κάθε χρόνο τις αποχετεύσεις.
 • Ποια λάδια ανακυκλώνω;
  Οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα. Δηλαδή, σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο κ.λπ. Ωστόσο, τα μηχανέλαια (ορυκτά λιπαντικά) ανακυκλώνονται με διαφορετική διαδικασία και δεν πρέπει να αναμειγνύονται με τα λάδια φυτικής προέλευσης.
 • Τι είναι το βιοντίζελ;
  Το βιοντίζελ είναι φυτικής βάσης καύσιμο, που παράγεται μέσω εστεροποίησης φυτικών ελαίων και ζωικών λιπών με αλκοόλες (π.χ μεθανόλη). Είναι εξ ορισμού αμιγώς ανανεώσιμο καύσιμο και παρουσιάζει διεθνώς αυξανόμενη παραγωγή και χρήση. Το βιοντίζελ έχει παραπλήσιες φυσικές ιδιότητες με το ντίζελ, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε αυτούσιο ως υποκατάστατό του, είτε σε διάφορες αναλογίες με το ντίζελ.
 • Πόσο βιοντίζελ παράγεται από το λάδι που ανακυκλώνω;
  Η απόδοση των χρησιμοποιημένων λαδιών είναι αρκετά υψηλή. Από ένα (1) λίτρο λάδι, που θα ανακυκλωθεί, παράγουμε 0,8 λίτρα βιοντίζελ.